Trvalky na slunce i do stínu

mix trvalek

Trvalky, nebo-li víceleté nedřevnaté rostliny, jsou nenáročné na pěstování. Vydrží zimy, mrazy i sucho a na jaře s prvními jarními paprsky obrazí a opět rozjasní vaše záhony doma i na chalupě.

Aby se trvalkám dařilo, je potřeba zvolit správnou trvalku na správné místo. Při výběru, zohledněte především stanoviště (slunce, polostín, stín) a vlhkost půdy. Aby vaše záhony vypadaly co nejlépe, zamyslete se i nad kompozicí nejen trvalkového záhonu, ale konceptem celé zahrady. 

Kompozice trvalkových záhonů

S naším týmem na realizaci zahrad jsme pro vás připravili 5 základních pravidel, které by vám mohla pomoci s vytvořením koncepce vašeho trvalkového záhonu:

1. Skupinu trvalek vysazujte nepravidelně.
2. Nejvýraznější prvek skupiny sázejte spíše bokem, nikoliv doprostřed. Zároveň by měl být vyvážený jemnější rostlinou na opačné straně skupiny.
3. Kombinujte výrazné a jemné barvy.
4. Zvolte trvalky, které dorůstají do různých výšek.
5. Trvalky vybírejte s ohledem na jejich postupné nakvétání, aby byl záhon efektní od jara do podzimu.

Vhodné trvalky na chatu či chalupu

Pokud hledáte vhodné opravdu vytrvalé trvalky, které vám vydrží na chatě či chalupě, doporučujeme sáhnout po takových, kterým nevadí sucho a spoléhají se jen na déšť.  Mezi ně patří:

Mateřídouška

Voňavá bylinka,  která je odolná vůči mrazu i suchu. Potřebuje slunné místo a propustnou zeminu. Kvete od května do září. Při pravidelném střihu rychle zkošatí.

Rozchodník

Nezmar. Mrazy ani plné slunce tuto rostlinu nijak nerozhodí. Různé druhy rozchodníků, kvetou v různých období. Při zvolení vhodné kombinace vám rozchodníky pokvetou od jara až do prvních mrazů.

Netřesk

Sukulentní netřesk vydrží přímé slunce, extrémní sucha i mráz. Opravdu nepotřebuje zalévat. Vystačí si s přírodními srážkami.

Krásnoočko

Vyhovuje ji suché a slunné stanoviště. Sice kvete relativně krátce, ale je to vysoká bylina, která se v zahradě rozhodně neztratí. Kvete od května/ června.

Řebříček

Léčivá bylina našich babiček teprve dodá zahradám osobitý styl. Kvete celé léto až do prvních mrazů. Vhodné je slunné stanoviště.

Dračík

Výrazná trvalka, která obzvláštní vaše zahrady. Vhodné je slunné ale lehce vlhké stanoviště.  Kvete od brzkého léta až do podzimu.


Trvalky, které vám zajistí stále kvetoucí zahradu

Toužíte-li po barevné zahradě,  která vám kvete od jara do zimy, zvolte trvalky, které rozkvétají postupně. Nabízejí se:

Lupiny, plamenky, denivky, ostrožky, kyprej vrbice, řebříček, třapatka (Rudbeckia), zvonky (campanula), šanty, šalvěj hajní, rozrazil či echinacea.

Lupiny
Lupina (Lupinus polyphyllus)                                                                                         
Řebříček
Řebříček obecný (Achillea millefolium)
Šalvěj hajní
Šalvěj hajní (Salvia nemorosa)
Šanta
Šanta zkřížená (Nepeta × faassenii)

Trvalky vhodné do stínu

Máte-li na zahradě stinné místa, nemusíte se spokojit jen s břečťanem. Najdou se trvalky, které stín přímo vyhledávají. Trvalky jsou vhodné i na okraj podrostu pod stromy či keře. Mezi takové trvalky patří:

Kakost

Mrazuvdorný, vhodný  do stínu či polostínu a do podrostu stromů. Květy mají jemnou nasládlou vůni.  

Bohyška (Hosta)

Rozhodně přitáhne pozornost svým kompaktním růstem. Snese jak stín, tak i polostín. Vhodné do záhonů, ale lze pěstovat  i v květináčích.

Čechrava

Nádherná a efektní, když je sesazená do skupin. Květenství čechrav se na podzim barví do hněda a ozvláštní tak zahradu i v zimě. Snese i polostín.

Dlužicha

Dlužichy mají mnoho barev, které se mění s odrazem světla. Velmi zajímavá rostlinka, která se hodí do popředí dřevin, či do podrostu stromů.  Při dostatku vody snášejí i slunné stanoviště.

Barvínek

Zcela nenáročný a plně mrazuvzdorný keřík, který je na jaře obsypán množstvím fialových, modrých či bílých květů.

 

Pokud chcete oživit stinná zákoutí, můžete trvalky doplnit například hortenzií, která vám parádu určitě udělá. Při návštěvě našeho zahradnictví najdete mnoho druhů trvalek a naši odborníci vám rádi poradí, které trvalky zvolit do vaši zahrady. V mezičase se můžete inspirovat našimi oblíbenými kombinacemi trvalek.

Těšíme se na vás!

Trvalkový záhon
řebříček, mateřídouška, plamenka šídlovitá, vřes, netřesk
Trvalkový záhon
mateřídouška, netřesk, boubelka, lomikámen, měsíční jahody, vřes
Trvalkový záhon
třapatka, denivka, kleopatřina jehla, levandule, lilie, šuškarda, vlčí mák
Trvalkový záhon
netřesk, hořec
trvalkový záhon Westfield Chodov
rozchodník nachový, šalvěj hajní, třtina ostrokvětá, třapatka, ostrožka
trvalkový záhon Westfield Chodov
kokarda, mavuň, oregano, třtina ostrokvětá