Jak pěstovat salát?

miniskleník se sadbou

Jedna z věcí, která mě těšila už od dětství, je ochutnávat domácí zeleninu, kterou vypěstoval můj děda na zahrádce. Po úspěšné úrodě vždy prohlásí, “takovýhle salát v supermarketu nekoupíš”. To samé pak prohlašuje i o kedlubnách, zelí, hadovkách, rajčatech, melounech,   v podstatě o všech svých výpěstcích, a má pravdu. Jeho domácí zelenina skutečně chutná skvěle.

S naším dědou, který je rovněž zahradník s více než 60 ti letou praxí, jsme pro vás připravili několik tipů, jak dosáhnout kvalitní a chutné úrody salátu.


Hlávkový salát, Lactuca sativa či Locika setá, je jedním z prvních druhů zeleniny, která se nám na zahradě urodí. Je bohatý na vitamíny B1, B2, B6, C, E, kyselinu listovou a minerální látky. V létě ke kusu masa nebo jen tak samotný je prostě dokonalý.

Kde salát pěstovat?

Na pěstování listové zeleniny je ideální pařník nebo vyvýšený záhon, ale menší úrodu dokážete vypěstovat i v truhlíku. Ti, kteří máte rádi výzvy, můžete vyzkoušet i hydroponickou metodu pěstování. Zjednodušeně řečeno, bez půdy a ve vodě.

Sazeničky vs. výsev salátu

Salát lze vypěstovat z výsevu nebo předpěstovaných sazeniček, které poté vysadíme ven. Méně pracnější a rychlejší variantou je pěstování salátu přímo ze sazeniček.

Salát ze sazeniček:

Sazeničky umístíme prozatím do pařeniště. Pokud nemáte pařeniště, nezoufejte. Můžete si pořídit miniskleníček, či bedýnku s průsvitným poklopem.

miniskelník se sadbou

 

Přesouvat sazeničky ven v těchto dnech, by bylo předčasné. Počkejte na polovinu dubna,  až bude tepleji a teprve tehdy, až vaše rostlinka bude mít 4 - 5 listů. Takováto sazenička už má svůj kořenový systém, ale při zasazování buďte opatrní, abyste ho nepoškodili. Doporučujeme saláty vysázet do trojsponu v dostatečném rozestupu. Děda používá osvědčené pravidlo: 35 salátů do pařeniště o rozměrech 100 x 150 cm, tedy pět řádků po sedmi.

Pokud budete zasazovat do menšího prostoru, zkuste dodržet alespoň 30 cm rozestup mezi srdíčky salátu. Při vysazování dbejte na to, aby sazeničky nebyly v přílišné hloubce a měly srdíčko nad zeminou. Pokud by byly zasazeny moc hluboko, listy by zahnívaly. Vyberte pro svůj salát pěkné slunné místo s kvalitní, písčitou, dobře propustnou půdu, ideálně s neutrálním až slabě zásaditým PH. Vysazením sazeniček naše práce nekončí. Nyní v období vegetace je důležité půdu kypřit mezi řádky, dokud se nevytvoří hlávky. Nezapomeňte pravidelně plejt, a pozor na nepřítele číslo jedna… slimáky!

Salát z výsevu:

Pokud se rozhodnete pro trochu pracnější variantu a salát vysejete, vyberte si kvalitní semena a vhodnou odrůdu. Nám se osvědčila poloraná odrůda Safír.

Připravíme si bedýnku s pěkně upěchovanou kvalitní půdou. Používáme výsevní substrát. Salát vyséváme řídce, cca 0,5 cm od sebe. Semínka jsou bílá a budou dobře vidět. Můžeme je postříkat přípravkem Previcur, která zabraňuje plísním. V litru vody rozmícháme 4 - 5 kapek přípravku. Necháme semena zaschnout. Předem připravenou suchou půdou lehce zasypeme semena.

Jakmile začnou klíčit a zvedat půdu, přesuneme salát do chladu, ideální teplota je 10 -12 °C. Pokud máme výsevní bedýnku v bytě, nezapomeneme jednou za čas bedýnku otočit. Salát se nám totiž táhne za sluncem, tak ať je pěkně rostlý. Výsev pravidelně zaléváme, aby by stále vlhký. Ideální je rozprašovač. Když nám semínka vzejdou a rostlinka bude mít jeden až dva listy, salát napikýrujeme. Pokud se nám to povede vzejdou nám sazeničky salátu a dále postupujeme stejně, jako když pěstujeme salát ze sazeniček.

Jak salát zalévat?

Půda by měla být stále lehce vlhká. Nejintenzivněji zaléváme po výsadbě a tehdy, kdy se tvoří hlávky. Poté můžeme intenzitu zalévání snížit. Pozor, abychom to se zálivkou nepřehnali. Salát by mohl chytit plíseň a listy by začaly uhnívat.

Jak a kdy salát hnojit?

Salát hnojit nemusíme. Zainvestujte raději do nějaké pěkné půdy. Doporučujeme namíchat kvalitní substrát s trochou kompostu.

Kdy salát sklízet?

Salát má krátkou dobu vegetace. Od výsadby prvních sazeniček počítejme 6 - 8 týdnů, než můžeme sklidit první úrodu. Od vysetí pak cca 60 - 75 dní. Už staří zahradníci věděli, když vozili své výpěstky na trh, že salát by se měl řezat pouze ráno, jelikož tehdy obsahuje méně dusičnanů.

Tipy pro profíky:

Semínka salátu můžete získat i sami. Na konci sezóny nechte salát vykvést. Květní stvol  se žlutými květy a bílými semínky připomínající pampelišku, vám vyroste přibližně do výšky  50 cm. Opatrně pomocí jemné textilie, semínka zachyťte. Doma vyklepejte do misky a schovejte na příští salátovou sezónu.

V neposlední řadě, dejte do každého pěstování trochu lásky. Rostliny to poznají. :)

Snad vám naše tipy pomohou a budete se těšit ze skvěle chutnajícího salátu.

Dobrou chuť!

 

Napsala: Tereza Novotná a Petr Novotný, starší